fredag 19 februari 2010

Om Kunskap !

Hittade två klipp på youtube (Samma klipp i stort sett fast uppdelad i del 1 och del 2). Talaren i klippen är Fredrik Härén och jag satt bara helt "trollbunden" när jag tittade på klippen. Härén kritiserar Sverige och vår syn på kunskap hårt och man kan inte annat än att hålla med om vad han säger. Det han säger är att vi i Sverige fortfarande tror oss ha mer kunskap än vad de i Asien har och om hur fruktansvärt kulturellt insnöade vi är i Sverige. Mycket av det han pratar om kan jag koppla till PDK och framför allt det som sägs i del 2. I denna del tar han upp "fenomenet" Internet och vilken betydelse det har fått ur ett informations- och kunskapsperspektiv. Vad han även tar upp som jag speciellt vill att vi i Sverige börjar ha i åtanke när vi ser på lärande. "Värdet på kunskap sjunker, värdet på fantasi ökar"!! Vad jag tänker mig att detta borde innebära för oss lärare är att vi inte längre borde undervisa för att undervisa om kunskap som redan finns utan i stället börja undervisa för att inspirera våra barn och elever till att våga fantisera och börja söka efter kunskap som ännu inte finns!

Möjligen kan man tycka att jag tolkar Fredrik Härén helt fel men om jag har tokat honom rätt så betyder det att (om man ska hårddra det) den kurs vi just nu läser, PDK, i stort sett är helt meningslös. Alla de resonemang som vi drar om hur viktigt det är att vi "utvecklar" vårt undervisningssystem och börjar använda IT för att vi i Sverige måste "hänga med i utvecklingen" visar i så fall bara på precis som Härén säger; "Sverige är på väg åt helt fel håll"!

Kolla gärna på klippen och se vad jag pratar om:
http://www.youtube.com/watch?v=C0jDJ-wsMYI (Del 1)
http://www.youtube.com/watch?v=ohHNONAbheE (Del 2)

1 kommentar:

  1. "lärare är att vi inte längre borde undervisa för att undervisa om kunskap som redan finns utan i stället börja undervisa för att inspirera våra barn och elever till att våga fantisera och börja söka efter kunskap som ännu inte finns! "

    Vilken intressant tanke! Och tänk hur kul skolan skulle bli om lärarna slutade prata om vad de själva vet och istället inspirerade eleverna/barnen till att leta och vilja leta upp kunskapen själva!! Mycket tankvärt inlägg!

    SvaraRadera